Om OKFakta

Få en introduktion, hvad du finder på OKFakta.dk, og hvem der står bag.

I 2023 skal en lang række overenskomster på det private arbejdsmarked fornyes – deriblandt de toneangivende industriens overenskomster, der bliver forhandlet mellem CO-industri og Dansk Industri.

På denne hjemmeside finder du fakta om overenskomstforhandlingerne. Du kan læse om processen, som begynder og slutter hos medlemmerne. Du får et overblik over nogle af de væsentligste elementer i overenskomsterne og et historisk tilbageblik. Og du kan læse nyheder og teste din egen viden om overenskomsterne.

Det er CO-industri, som er ansvarlig for hjemmesiden. CO-industri repræsenterer ni medlemsforbund, som dækker i alt 230.000 ansatte i industrien.

De ni medlemsforbund er 3F Industri, Dansk Metal, HK Privat, Teknisk Landsforbund, Dansk EL-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet, Serviceforbundet og Dansk Jernbaneforbund.

Om industriens overenskomster

Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst regulerer løn- og arbejdsvilkår for lønmodtagerne på omkring 6.000 danske industrivirksomheder.

Det er mere end 100 år siden, at Danmark fik de første overenskomster på arbejdsmarkedet. Dengang var det primært løn og arbejdstid, som blev aftalt, og en overenskomst kunne skrives på nogle få sider.

Siden er fagbevægelsen kommet igennem med en række nye elementer. Det er blandt andet løn, ferie og fridage, frihed til og betaling under efteruddannelse, pensionsordning, løn under sygdom og barsel, fratrædelsesgodtgørelse og meget mere. Samtidig er der indført ret til en årlig lønforhandling.

Alt i alt har den danske overenskomstmodel sikret lønmodtagerne i Danmark en lønudvikling i verdensklasse og en række goder, som lønmodtagere i mange andre europæiske lande og andre steder i verden må kigge langt efter.

Kontakt

Allan Petersen

CO-industris kommunikationschef
2022 8835