Billede af Henrik Puggaard Kristensen

Henrik Puggaard Kristensen, fællestillidsrepræsentant, Billund Lufthavn.

”Vi har lært af kollegerne, at det er godt at stå sammen”

I Billund Lufthavn løser de ansatte opgaver, som ofte er usynlige for lufthavnens besøgende, men som er helt afgørende for, at gæsterne kan komme godt afsted på deres flyrejse.

Skrevet af
Sara Ravnmark

Der er stor variation i opgaverne, tempoet veksler fra ventetid til fuld skrue, og mange ansatte kommer bredt rundt i deres arbejde i lufthavnen. En af dem er Henrik Puggaard Kristensen, som er fællestillidsrepræsentant for ca. 1000 ansatte. Han startede for 17 år siden som portør, senere blev han brandmand og siden loadmaster i den jyske lufthavn.

Uddannelse er vigtig, for der skal være styr på sagerne i en lufthavn, fortæller Henrik. Derfor er han også tilfreds med, at OK23-aftalen indeholder bedre uddannelsesmuligheder. Hvordan uddannelse kan gøre en forskel, blev helt tydeligt under corona. Her røg aktiviteten helt i bund, for ingen skulle ud at flyve. Alligevel lykkedes det tillidsfolk og ledelse at fastholde 61 årsværk ved at omskole og uddanne medarbejdere. 

”Vi blev enige om, at uddannelse var den rigtige vej at gå. Det har reddet jobs, og så styrker det virksomheden på sigt, når vi opkvalificerer vores arbejdsstyrke,” forklarer Henrik.  

Han er også glad for, at man vil indarbejde Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs anbefalinger om natarbejde i overenskomsterne.

”Vi har stort fokus på arbejdsmiljø, så det rammer godt ned i det. I dag har vi flere kvinder blandt vores portører, så der er anbefalingerne om natarbejde og gravide også relevante”, siger Henrik. 

Han fortæller, at det traditionelt kun har været mænd, der har læsset kufferter, for det er hårdt fysisk arbejde. Men efterhånden som der er kommet flere hjælpemidler, er der også kommet flere kvinder til. 

Læs her, hvad fire kolleger tænker om OK23-aftalen.

Foto af Paula Højsager

Paula Højsager, handling agent for passengers (HK-medlem)

”Det er rigtig godt med de to procent mere på fritvalgskontoen. For mig er det en slags opsparing gennem arbejdet. Jeg er ved at renovere min lejlighed, og der trækker jeg penge fra min fritvalgskonto til for eksempel hårde hvidevarer. Da jeg var yngre, brugte jeg især fritvalgskontoen i starten af året, hvor der altid er forsikringer og andre store regninger, der skal betales. 

Vi er mange, der er blevet medlem af HK. Vi har lært af rampegutterne (portørerne, red.), at det er godt at stå sammen. Det kan vi også se i den her overenskomstforhandling. Jeg kommer fra butiksarbejde, og det med at være i fagforening er lidt nyt for mig. Men jeg har lyttet til, hvad mine kolleger siger. At det gør noget godt for alle at være med.”

Foto af Kenneth Lykkeberg

Kenneth Lykkeberg, ground handling (3F-medlem)

"Jeg ved mest om OK23 fra Henrik, vores fællestillidsrepræsentant. Det ser meget fornuftigt ud. Vi skal have flere penge mellem hænderne. Det gælder også lærlinge, så det er godt, at lærlingelønnen også stiger. 

Her hos os er der stort fokus på, at vi skal blive ved med at uddanne os. Så nu er jeg faglært lufthavnsoperatør. Vi står stærkere, når vi er faglærte, både i forhold til løn og arbejdsvilkår. Jeg skal også snart på ordblindeuddannelse, det har jeg hørt meget godt om. Vi er rigtig godt oplyst om vores muligheder og rettigheder, ikke mindst takket være vores fællestillidsrepræsentant. Det var også gennem ham, at jeg fandt ud af, at jeg kunne komme på ordblindeuddannelse."

Foto af Stig Jensen

 Stig Jensen, brandmand (3F-medlem)

I OK23 er der forhandlet nogle centrale økonomiske løft hjem, som sammen med de lokale lønforhandlinger skal indhente reallønstabet. For med minimallønssystemet skal de egentlige lønstigninger jo ske på virksomhederne:

”Det er godt med de i ekstra fire procent, der kommer på fritvalgskontoen og udbetalt med ændringerne i pensionen. Men det er ikke nok, for inflationen bider virkelig hårdt. Jeg synes ikke, det er nok at se på procenter, vi skal også tale om kroner og ører. For dem med en høj grundløn giver fire procent jo en del mere end for dem, hvor grundlønnen er lav. Det skal vi huske i regnestykket, for hver krone tæller lige nu.”

Foto af Ole Jensen

Ole Jensen, central load control (HK-medlem)

”Jeg bider mærke i, at der bliver 100 procent tilskud til selvvalgt uddannelse. Så nu vil jeg da også afsted. Uddannelse er en rigtig god investering med en langsigtet gevinst for både medarbejderne og virksomheden. Vi er meget sæsonorienterede. Vi knokler igennem om sommeren og har mere tid om vinteren. Så dér kunne det være oplagt at tage noget uddannelse.

Det er også godt med de ekstra procenter på fritvalgskontoen og via pensionen. Der er meget økonomi, der skal hænge sammen med fx husleje og børn. Fritvalgskontoen er genial. Jeg bruger den til udbetaling af løn. Og de arbejdsgivere, der ikke vil til lommerne lokalt, bliver tvunget til det med fritvalg, så jo mere vi kan få ind der, jo bedre.  

Alle kollegerne er med i HK nu, så vi står meget stærkt. Vi har også fået kørt det sådan, at de kolleger, der lå lavt på løn, er blevet reguleret op, så vi alle er på samme niveau. Den slags bakker jeg virkelig op om.”