Billund Lufthavn

Kollegaerne i Billund Lufthavn kan nyde godt af den indsigt, som deres fællestillidsrepræsentant Henrik Puggaard Kristensen har, når det kommer til de lokale lønforhandlinger. Med OK23-aftalen skal alle tillidsrepræsentanter have lige så gode vilkår med nye værktøjer.

”En væsentlig bedre position at forhandle i”

Det skaber resultater ved lønforhandlingerne, når tillidsrepræsentanten kan få indblik i virksomhedens økonomi. Det siger to tillidsrepræsentanter, der allerede i dag har adgang til meget af den viden, som OK23-aftalen giver ret til. De peger samtidig på, at det er vigtigt at være klædt godt på til opgaven.

Skrevet af
Sara Ravnmark
Fotograf
Michael Drost-Hansen

Tillidsrepræsentanterne får med OK23-aftalen nye greb i værktøjskassen, når der skal forhandles løn. De vil kunne få grundig indsigt i virksomhedens produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter, herunder blandt andet ordrebeholdning, markedssituation og produktionsforhold. Det vil give et stærkt kort på hånden, fordi man dermed kan argumentere mere kvalificeret for en lønforhøjelse.

Kasper Henriksen, CP Kelco
Kasper Henriksen, tillidsrepræsentant, CP Kelco. Foto: Kristian Brasen.

 

'DET STÅR JO LIGE HER'
 
På CP Kelco ved Køge oplever 3F-tillidsrepræsentant Kasper Henriksen selv fordelene ved at stå på konkret viden om virksomhedens situation. Kasper sidder med i arbejdspladsens samarbejdsudvalg, og det giver ham et økonomisk indblik, som han også bruger ved lønforhandlingerne. Han mener, at de nye forhandlingsværktøjer kan gøre en stor forskel mange steder: 

Hvis der sidder nogle og putter med, hvor meget virksomheden egentlig tjener, så kan de ikke løbe fra det længere
Kasper Henriksen, tillidsrepræsentant, CP Kelco

”Hos os er der stor åbenhed. Men på de virksomheder, hvor det ikke er sådan, der kan de nye værktøjer være en stor hjælp. For hvis der sidder nogle og putter med, hvor meget virksomheden egentlig tjener, så kan de ikke løbe fra det længere. Tillidsrepræsentanten vil kunne sige: Jamen, det står jo lige her”, siger Kasper Henriksen.

ET INDBLIK DER ER GULD VÆRD

Fællestillidsmand for 3F Henrik Puggaard Kristensen fra Billund Lufthavn har også gode erfaringer. Han er medarbejdervalgt i virksomhedens bestyrelse og har derfor også et godt økonomisk indblik. Og han oplever en stor forskel, når begge sider af bordet taler ud fra en fælles viden. 

Det er godt med en fælles forståelse for situationen, og jeg kan helt konkret se, at det skaber bedre resultater
Henrik Puggaard Kristensen, fællestillidsrepræsentant, Billund Lufthavn.

”Et indblik i virksomhedens økonomi og fremtidsudsigter er guld værd. Jeg føler mig meget privilegeret, at jeg har den adgang. Det var væsentligt sværere at få et godt resultat hjem, før jeg havde den adgang til vores data. Det er godt med en fælles forståelse for situationen, og jeg kan helt konkret se, at det skaber bedre resultater,” siger Henrik og fortsætter:
  
”Jeg kan lave et mere sagligt oplæg, som jeg på forhånd ved, at virksomhedens økonomi kan bære. Det sætter mig i en væsentlig bedre position end at forhandle i blinde i forhold til, hvad der er at komme efter.”

ET BEDRE RESULTAT BÅDE NÅR DET GÅR OP OG NED
 
Ikke alle virksomheder har fremgang hele tiden. For eksempel var corona-nedlukningerne hårde for Billund Lufthavn, og det gav ikke det bedste udgangspunkt ved de efterfølgende lønforhandlinger. Alligevel er det langt bedre at vide, hvordan landet ligger:

Henrik Puggaard Kristensen, Billund Lufthavn

Henrik Puggaard Kristensen, fællestillidsrepræsentant, Billund Lufthavn. Foto: 3F.

 
”Hvis jeg ikke havde haft fuldt kendskab til virksomhedens økonomi, og hvor alvorlig situationen i virkeligheden var, ville det have givet mere mistillid og frustration. Men jeg havde fuld indsigt, og derfor kunne jeg have fokus på løsninger. Det gav grundlag for en god dialog om, hvad vi så gør, når tiderne vender, og der er fremgang i virksomheden,” fortæller Henrik Puggaard.

KLÆDT PÅ TIL OPGAVEN

Et større kendskab kan altså bruges aktivt både i opgangs- og nedgangstider i tillidsrepræsentantens forhandlingsoplæg. Men hvad hvis man er helt ny i at aflæse et regnskab eller afkode en årsrapport? 
 
”I 3F har vi et fænomenalt uddannelsessystem, hvor man har alle muligheder for at blive klædt ordentligt på til opgaven. Man kan tage uddannelse i regnskab, bestyrelsesarbejde og forhandling. På den måde bliver man klædt bedst muligt på til opgaven med at forhandle med arbejdsgiver”, siger Henrik.  
 
Også Kasper Henriksen peger på det vigtige i, at tillidsrepræsentanterne klædes godt på til opgaven: 
 
”For nogle vil det måske virke lidt indviklet i starten med regnskaber, nye begreber og så videre. Så det er vigtigt, at man sætter sig godt ind i tingene. Der skal fokus på træning i at aflæse indtægter og udgifter med videre, så man forstår, hvad tingene betyder”, lyder det fra Kasper. 
 
Er man helt på bar bund i forhold til at læse for eksempel et regnskab, kan man kontakte sin fagforening for hjælp.
 

OK23 om løndannelse i industriens overenskomster

Med OK23 kan tillidsrepræsentanten få grundig indsigt i virksomhedens produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter, herunder blandt andet ordrebeholdning, markedssituation og produktionsforhold. Det understreges også, at arbejdsgiver skal tage lønforhandlingerne seriøst, og at der skal være tale om reelle og konstruktive lønforhandlinger. Det skal give et bedre grundlag for lønforhandlingerne.

Læs hele aftaleteksten her (protokollat nr. 26)