Børsens forside

Økonomer: Lønnen kan stige 10-11 pct. over de næste to år

Den nye overenskomstaftale på industriens område har kurs mod at genoprette danskernes købekraft. Det vurderer økonomer fra Danske Bank og Sydbank, som har beregnet, at lønnen kan stige med 10-11 pct. over de næste to år med den nye aftale.

Hele regnestykket skal tages med, når man vil se på, hvad den nye OK23-aftale vil betyde for lønudviklingen de næste to år.  Det har Danske Bank set nærmere på. Beregningerne, som banken har lavet for avisen Børsen, bygger bl.a. på den lønstigning, som lønmodtagerne vil mærke allerede i 2023 som følge af, at arbejdsgiverne skal betale 2 pct. mere og lønmodtagerne 2 pct. mindre ind til pension, hvilket gør, at der kommer 2 pct. mere ud sammen med lønnen. Oveni vil der yderligere ske en automatisk lønstigning i 2024, hvor arbejdsgiverne skal betale 2 pct. mere ind på lønmodtagernes fritvalgskonto, som er penge, der kan tages ud som direkte løn. 

"Det afhænger selvfølgelig af, hvad der sker i de lokale lønforhandlinger, og hvad inflationen bliver. Men det der blev sagt på pressemødet om, at reallønnen er genskabt i løbet af to til tre år, det passer meget godt med det, vi også kan se for os," siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, til Børsen d. 21. februar. 

Endelig peger økonomerne også på, at det store løft i mindstelønnen, som den nye aftale lægger op til, vil være en løftestang til at få indhentet reallønnen. Seniorøkonom i Sydbank, Mathias Dollerup Sproegel, vurderer over for Børsen, at de ansatte, som ligger over mindstelønnen, vil kunne trække mellem 3 og 3,5 pct. hjem i lønstigninger ved de lokale forhandlinger.

"Det vil være mit bud på de decentrale lønstigninger, og så lander vi jo på 5 pct. eller 5,5 pct. Og lander man på det niveau to år i træk, så indhenter man også tabet af købekraft fra 2022," siger han til avisen. 

Du kan læse hele Børsens artikel ’Danskernes blødende købekraft er lappet næste år’ her. Artiklen er bag betalingslogin.