To tillidsrepræsentanter på Kamstrup kigger i Industriens Overenskomst

Arkivfoto

Nu er det snart tid til OK25-forslag

Overenskomstforhandlingerne i 2025 synes måske langt væk. Men det er ved at være tid til at tage debatten på jeres arbejdsplads om de forslag, I ønsker at få bragt videre til forhandlingsbordet.

Skrevet af
Allan Petersen
Fotograf
Brian Rasmussen

For omkring 10 måneder siden – nemlig den 19. februar 2023 – kunne CO-industris to topforhandlere, formand Claus Jensen og næstformand Mads Andersen, meddele, at de havde indgået et toårigt overenskomstforlig med Dansk Industri. En aftale, som et stort flertal af medlemmerne senere stemte ja til.

Med en toårig aftale betyder det, at parterne skal til forhandlingsbordet igen i begyndelsen af 2025, men inden de kommer så langt, er det medlemmernes tur.

Derfor skal I allerede nu i gang med drøfte forslag til OK25 med jeres kolleger, og som tillidsrepræsentant er det oplagt, at du tager initiativ til det.

Det er forslagene fra de 230.000 medlemmer fra CO-industris medlemsforbund, som CO-industris forhandlere tager afsæt i, når de sætter sig til forhandlingsbordet i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.

Forhandlingerne om industriens overenskomster er nemlig en demokratisk proces, der begynder og slutter hos medlemmerne. Fra omkring et års tid før forhandlingerne er det medlemmerne, som stiller forslagene gennem deres forbund. Og i sidste ende er det op til medlemmerne at stemme ja eller nej til det resultat, som forhandlerne er nået frem til.

 

548 FORSLAG

Til forhandlingen af industriens overenskomster i 2023 blev det samlet set til 548 forslag fra medlemmerne af CO-industris ni medlemsforbund.

CO-industris ni medlemsforbund – 3F, Dansk Metal, HK Privat, Dansk El-Forbund, Teknisk Landsforbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Jernbaneforbund, Serviceforbundet og Malerforbundet – har hver især forskellige måder at indhente forslag fra deres medlemmer. Det kommer du helt sikkert til at høre mere om fra dit forbund.

Når forbundene har behandlet forslagene, bliver de sendt videre til CO-industri. Herefter bliver de inddelt i temaer og analyseret i en række temaudvalg, der består af repræsentanter fra de ni medlemsforbund og medarbejdere fra CO-industri.

En del af den demokratiske proces er også, at CO-industris formand Claus Jensen og næstformand Mads Andersen tager landet rundt for at møde tillidsrepræsentanter på otte optaktsmøder. Møderne ventes at finde sted i det sene efterår 2024. Her ridser Claus Jensen og Mads Andersen situationen op før forhandlingerne og præsenterer hovedtemaerne. Og tillidsrepræsentanterne kan give forhandlerne de sidste ord med på vejen, inden de går til forhandlingsbordet med DI.